Tässä jälleen tutkimuskentältä lukuvinkkejä, jotka ovat saatavana täysin ilmaiseksi. Artikkelit ovat Englanniksi, mutta alla myös pieni lyhennelmä avainasioista Suomeksi.
Psykofyysinen näkökulma hyödyttäisi kaikkia fysioterapeutteja
Systeemaattisessa katsauksessa saatiin selville, että fysioterapeutit tunnistavat vain osittain alaselkäkipuisten kognitiivisia, sosiaalisia ja psykologisia ulottuvuuksia. Tutkimukseen osallistuneet fysioterapeutit halusivat pysyä mieluiten mekaanisemmissa alaselkäkivun ulottuvuuksissa. Jotkut jopa stigmatisoivat asiakkaita, jotka toivat esille alaselkäkipuun vaikuttavia kognitiivisia, sosiaalisia ja psykologisia tekijöitä: heitä pidettiin huonosti motivoituneina, huomionhakuisina ja vaativina. Tutkijat toteavat, että tutkimukseen osallistuneet fysioterapeutit eivät kokeneet heidän koulutuksensa olevan riittävä kohtaamaan sosiaalisia, kognitiivisia ja psykologisia tekijöitä – tässä on hieno esimerkki siitä, miten psykofyysinen näkökulma toimisi kuntoutujien parhaaksi myös tuki- ja liikuntaelinfysioterapian puolella.
Märehtiminen vaarantaa hyvinvoinnin – mutta miten auttaa päästämään irti?
Tässä tutkimuksessa tarkasteltiin tehohoidossa työskentelevien hoitajien ja lääkärien palautumista työtä. Tutkimuksessa todettiin, että pitkät työpäivät ja lisääntynyt stressi vaikuttivat loppuun palamiseen, masennukseen sekä mielenterveyden järkkymiseen. Tutkimuksessa kiinnitettiin huomiota erityisesti psykologiseen asioiden ”märehtimiseen” tai uudelleen ja uudelleen kelaamiseen. Artikkelissa todetiin olevan tarve lisätutkimukselle, jossa tarkasteltaisiin tapoja auttaa irti märehtimisestä. Interventiolla voisi olla myös suuri kansantaloudellinen vaikutus.
Luonnosta rauhaa
Luonnon tiedetään rahoittavan. Eräässä tutkimusessa todetaan, että luonnon äänillä voi olla vaikutusta stressistä palautumiseen. Tutkimukseen osallistui 40 henkilöä, joilla mitattiin sympaattisen ja parasympaattisen toiminnan tasoja luonnon äänien ja kaupunkiäänien yhteydessä. Tutkimuksessa todettiin, että luonnon äänimaailma saattaa vaikuttaa sympaattisen aktivoitumisen palautumiseen nopeammin stressitilanteen jälkeen.
Lue artikkeli: Stress Recovery during Exposure to Nature Sound and Environmental Noise
Toisessa artikkelissa verrattiin sisällä tapahtuvan askartelutoiminnan ja metsäympäristön vaikutuksia palautumiseen stressistä. Tutkimukseen osallistui 13 miestä ja 33 naista, jotka jaettiin satunnaisesti joko metsäympäristöön tai sisätiloihin. Osallistujat kävivät tilassaan/ympäristössään kahdesti viikossa, kaksi tuntia kerrallaan, kolmen kuukauden ajan. Osallistujat tekivät ympäristöissään helppoja toimintoja ja aktivitteettejä. Molemmilla ympäristöillä todettiin olevan positiivinen vaikutus terveyteen, väsymykseen ja stressiin. Metsäympäristö vaikutti osallistujien uneen, mielialaan ja mielenterveyteen.
Lue artikkeli: Stress recovery in forest or handicraft environments – An intervention study