Psykofyysinen fysioterapia, Vertaisarvioitu tutkimus

1-vuotias Aspect kokoaa vuoden kiinnostavimmat julkaisut

Eräänä viilenevänä loppukesän yönä päädyimme jälleen kerran kesämökin terassille seurailemaan valon taittumista metsän taa ja pohtimaan fysioterapiaa ja sitä mitä ihminen on. Aihe, jonka ääneen sanominen muussa kuin tässä seurassa saa keskustelukumppanin haukottelemaan tai vähintään kiiruhtamaan siivoamaan keittiötä paremman toiminnan puutteessa. Meille se oli aihe, josta puhuimme yhteistyömme ja ystävyytemme ensimmäiset pari (lue viisi) vuotta.

Lopulta olimme täysin vakuuttuneita siitä, että ihminen kokonaisvaltaisuudessaan varmasti kiinnostaa myös muita kuin meitä. Aloimme verkostoitua ja opiskella lisää aihetta. Huomasimme, että huippuosaamisesta huolimatta Suomessa näyttöön perustuva kehomieliyhteyden ymmärtävä lähestymistapa fysioterapiassa ei nauttinut sitä huomiota, jota se ansaitsee. Lisäksi näyttöön perustuva tieto oli hajallaan ja vaikeasti saatavilla.

(c) Aspect psykofysinen fysioterapia auringon lasku

Keväällä 2018 idea muuttui konkretiaksi ja avasimme psykofyysistä fysioterapiaa näyttöön perustuvalla näkökulmalla tarkastelevan Aspect-portaalin 18.3.2018. Portaalin tarkoituksesta ja arvoista voit lukea täältä. Aspectin blogi aukesi kaksi kuukautta myöhemmin toimimaan alustana ammattilaisten ja asiakkaiden näkökulmille.

Vuosi on nyt vierähtänyt ja lukijat ovat löytäneet mukavasti tiensä blogiin ja portaaliin. Portaalissa olemme käsitelleet BBAT-intervention vaikutuksia liikkeen laatuun, BTSD-oireisiin ja liikekokemukseen, Fysioterapeutin roolia syömishäiriöiden kuntoutuksessa, Stressinhallintaintervention vaikutuksia kehonkuvaan ja ahdistus- ja masennusoireisiin sekä ADHD:ta ja fyysistä aktiivisuutta.

(c) Aspect psykofyysinen fysioterapia saaristo

Blogin puolella lukijoita on tänä vuonna kiinnostanut erityisesti Suomen Psykofyysisen Fysioterapian Yhdistys Ry:n puheenjohtajan Tanja Balkin haastattelu, jonka aiheita olivat kokonaisvaltaisuus, keho-mieli -yhteys, uusi suositus psykofyysinen fysioterapeutti -nimikkeen käytöstä sekä psykofyysisen fysioterapian tulevaisuusnäkymät.

Lisäksi lukijoitamme on kiinnostanut uusi Osaaminen esiin! -palsta, joka käynnistyi Erika Lindroosin yhteenvedolla OCD:sta eli pakko-oireisesta häiriöstä. Myös Kuntoutujalle erityisen merkitykselliset tekijät kokonaisvaltaisessa kuntoutuksessa ja Äidin kehonkuva raskauden aikana ja synnytyksen jälkeen -kirjoitukset ovat olleet vuoden suosituimpia tekstejä. Jos koet, että sinulla olisi mielenkiintoinen aihe tai asiakasesimerkki blogissamme jaettavaksi ota yhteyttä.

Tänään 1-vuotisjuhlissamme tarkoituksemme oli kirjoittaa meistä. Olemme näemmä niin innostuneita projektimme ensi askeleista, että henkilökuvat jäävät vähemmälle. Ammatillisista taustoistamme voit lukea täältä. Fysioterapeutteina, tutkijoina, ihmisinä ja ihmettelijöinä meitä kiinnostaa ihminen sekä teorian ja käytännön yhteistyö. Tästä aiheesta kirjoitimme myös Fysioterapia-lehteen artikkelin, joka perustuu yhteisiin keskusteluihimme fysioterapian filosofiasta. Lue aiheesta täältä. Olemme jatkaneet tutkimusyhteistyötämme myös toisen, Jennin tutkimukseen perustuvan tutkimusartikkelin parissa, joka on tällä hetkellä vertaisarvioitavana. Tästä voimme toivottavasti kertoa positiivisia uutisia tulevana syystalvena!

(c) Aspect psykofyysinen fysioterapia kesämökki

Jotakin halusimme kuitenkin itsestämme kertoa. Anna on tällä hetkellä väitöskirjatutkijana (vaikkakin kaksivuotisella tauolla) ja tarkastelee fysioterapian teemoja filosofian näkökulmasta. Hän työskentelee filosofian tutkimuksen kentällä fysioterapian eteen, jotta se vihdoin tunnustettaisiin yhtä varteenotettavaksi filosofiseksi tutkimuskohteeksi kuin lääketiede ja hoitotiede. Jennin sydäntä lähellä on fysioterapian käytännön ja tutkimuksen vuoropuhelun vahvistaminen ja arjen työ lasten- ja nuorten psykofyysisen fysioterapian parissa. Jenni on omistautunut psykofyysisen fysioterapian kentän vahvan osaamisen näkyväksi tekemiseen.

1-vuotias Aspect kiittää lämmöllä tukijoitaan, lukijoitaan ja kaikkia keskusteluihin osallistuneita! Erityisesti haluamme kiittää Suomen Psykofyysisen Fysioterapian Yhdistys Ry:tä apurahasta kansainväliseen artikkeliimme vuonna 2018 ja Aspect-portaalin verkkosivun kuluihin vuonna 2019!

Tykkäämällä, kommentoimalla ja jakamalla julkaisujamme somessa tuet psykofyysisen fysioterapian näkyvyyttä. Meitä voit seurata Facebookissa, Instagramissa ja Twitterissä (jenniaittokall1 ja annailonarajala).

 

Keväisin terveisin,
Jenni ja Anna

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s