Tanssi ja eri tavalla liikkuvat kehot, osa 2. Jutun toisessa osassa kokoamme tutkimuksia vammaisten tanssijoiden kokemuksista. Juttu kertoo muun muassa, miksi me kaikki olemme ns. eri tavalla liikkuvia, miksi vammaisilla ja ei-vammaisilla (tai istuvilla ja seisovilla) tanssijolla ei ole selkeää eroa, miten tanssi vaikuttaa masennuksessa, onko koreografian paikalla merkitystä ja miten teknologia tukee istuvan tanssijan ilmaisua.
Lue myös jutun ensimmäinen osa, joka ilmestyi viime lauantaina. Ensimmäinen osa pohtii tanssia ns. erilaisuuden estetiikan kautta.
Lue juttusarja osoitteessa aspectblogi.net
#tanssi #taide #teknologia #keho #kehollisuus #liike #ilmaisu
Onko päiväunista hyötyä pitkitetyssä univajeessa? Tämä tutkimus tehtiin unilaboratorio-olosuhteissa ja tulokset olivat mielenkiintoisia. Päiväunilla oli vaikutusta 6-8 tuntia päiväunien jälkeen, mutta vaikutukset eivät ulottuneet iltaan, yöunen laatuun tai seuraavaan päivään. Osallistujat myös arvioivat oman väsyneisyytensä vähemmäksi verrattuna fysiologisiin mittauksiin. Tämä voi tutkimusryhmän mukaan merkitä, että pitkittyneessä univajeessa huomiointikyky ja valppaus voivat olla päiväunista huolimatta rajoittuneet, mutta väsynyt tunnistaa tilaansa itse huonosti.
Tämän tutkimuksen perusteella voi ajatella, että kroonisessa väsymyksessä uneen olisi hyvä paneutua kokonaisvaltaisesti. Vaikka päiväunilla on akuuttiin väsyneisyyteen positiivista vaikutusta, yöunien laatu ja pituus ovat silti tärkeitä tekijöitä univajeesta palautumista. Myös väsymyksen ja huomiointikyvyn heikkenemisen tunnistaminen olisi tärkeä asia oppia.
psykofyysinenfysioterapia.net
#uni #päiväunet #aspectportaali #unitutkimus #lepo #psykofyysinenfysioterapia #fysioterapia #kuntoutus #univaje #väsymys #palautuminen